Tarih :
Parfümler de diğer her şey gibi bir aileye mensuptur. Kokunun kaynağı anlamına gelen koku aileleri size parfümlerin içerikleri hakkında bilgiler sunar. Kendinize ve teninize en çok yakıştırdığınız koku ailesini sürekli kullanmak istersiniz. Seçtiğiniz parfümün koku ailesi bir tane olabileceği gibi birçok koku ailesine sahip parfüm markaları da bulunmaktadır. Burada asıl konu kendinize yakışan o kokuyu bulabilmektir. Yazımızın ilerleyen kısımlarında kendi kokunuzu nasıl bulabileceğinizin tüyolarını da bulabilirsiniz. Koku ailelerini üreticiler birden fazla gruba ayırmışlardır. Bunun nedeni kokuların herkeste farklı durmasıdır. Gruplara ayrılan koku aileleri birbirleriyle karıştırılarak yeni koku aileleri elde edilmiştir. Tüm bu konuları, koku ailelerini ve daha fazlasını yazımızda inceleyeceğiz.
Çiçeksi Kokular
Çiçek kokularından oluşan bu ailenin kokuları, birkaç çiçek kokusunun birleşiminden oluşmaktadır. Fakat gül ve yasemin gibi koku rengi belli çiçeklerde tek başlarına da kullanılabilmektedir. Hatta şakayık kokusu herkesçe çok bilindik olmasa da gül ve yasemin gibi tek başına kullanımı da yaygındır. Çiçeksi kokular ailesi parfümleri; oldukça hafif bir kokuya sahip oluşu ve taze çiçek kokuları içermesinden dolayı genellikle yaz ve bahar aylarında tercih edilmektedir. Genellikle kadın parfümlerinde rastladığımız bir koku türüdür. Çiçeksi kokulara bazen vanilyalı, oryantal, odunsu ve meyveli kokular da eşlik edebilir. Bu da çiçeksi kokunun aromasının değişmesine neden olur.
Çiçeksi Parfüm Örnekleri
Armani Si Passione
Carolina Herrera Good Girl
Narciso Rodriguez For Her
Oldukça hafif kokulara sahip bu parfümleri özellikle yaz aylarında her ortamda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Parfümün çiçeksi kokuları, gün boyu size tazelik ve canlılık katacaktır.
Odunsu Kokular
Odunsu kokular; sedir ağacı, paçuli, tarçın, vetiver, sandal ağacı gibi kokulardan oluşurlar. Fakat hepsini burada yazamasak da odunsu kokuların yelpazesi oldukça geniştir. Odunsu kokular ailesi tek başına odunsu olabileceği gibi çeşitli kombinasyonlara da sahiptir. Bu da kokunun daha etkili, ağır ya da hafif olmasını etkileyen bir durumdur. Genellikle kış mevsiminde kullanıma çok uygun kokulardır. Bu kokuya baharatlı, çiçeksi kokular eşlik edebilir. Odunsu kokulara genellikle erkek parfümlerinde daha sık rastlarız.
Odunsu Parfüm Örnekleri
Armani Acqua Di Gio Homme
Hugo Boss Bottled
Paco Rabanne Invictus
Odunsu kokular kendilerine eşlik eden diğer ailenin etkisiyle değişiklik gösterebilmektedir. Bu parfümler çeşitlerinde olduğu gibi; çiçeksi, baharatlı ve akuatik koku aileleri odunsu kokulara eşlik etmiştir. Bu da her bir parfüme ayrı bir hava katmıştır. Odunsu ve çiçeksi ya da odunsu ve akuatik kokulardan oluşan parfümler hafif bir kokuya sahipken, odunsu ve baharatlı olan parfümün kokusu daha ağırdır. Bu durum parfümü kullanacağınız zamanları oldukça etkilemektedir. Genellikle odunsu kokuların sonbahar ve kış aylarına yakıştığını düşünürsek; odunsu ve çiçeksi bir aileye sahip parfümü ilkbahar ve yaz aylarında da kullanmanız mümkündür.
Oryantal Kokular
Oryantal kokular parfüme ağır, egzotik ve mistik bir hava katarlar. Genellikle bu kokular; tarçın, kakule, zencefil ve misk gibi kokulardır. Genellikle diğer koku aileleriyle birlikte uyum içerisinde kullanımı yaygındır.
Oryantal Parfüm Örnekleri
Dior Hypnotic Poison
Gucci Guilty Pour Homme
Tom Ford Black Orchid
Oryantal kokular birleştiği koku ailesine göre egzotik havasını yumuşatabilmektedir. Oryantal ve vanilyalı bir parfüm oldukça hafif bir kokuya sahiptir ve bu parfümü her mevsim kullanabilirsiniz. Oryantal - çiçeksi - odunsu ve turunçgil gibi birçok koku ailesinin birleşimi ise ne ağır ne de hafif bir koku verir. Tam orta karar dedikleri bu parfümü de yine her mevsim kullanabilirsiniz.
Fresh/Taze Kokular
Fresh kokular için insana canlılık ve tazelik katan kokulardır diyebiliriz. Bu kokular; bergamot, salatalık, nane, yapraklar gibi ferahlatıcı özelliğe sahip kokulardır. Fresh kokular genellikle tek başlarına kullanılabilen bir koku ailesindendir. Yazın en çok tercih edilen kokuları arasındadır.
Fresh Parfüm Örnekleri
Dior Sauvage
Dolce & Gabbana Light Blue Pour Homme
Fresh kokular tek başlarına oldukça ferah bir koku yayarken, birlikte kullanıldıkları koku ailesiyle de uyum içinde taze kokular yayarlar. Fresh ve çiçeksi bir koku ailesi bize taze çiçekleri anımsatan bir koku verir.
Aromatik ve Akuatik Kokular
Aromatik ve akuatik kokular; değişik aromalara sahip kokuların birleşiminden oluşan bir koku ailesidir. Aromatik kokulara; mandalina, bergamot gibi hoş kokuları örnek gösterebiliriz. Akuatik kokulara ise; okyanus, deniz, yağmur gibi kokuları örnek gösterebiliriz. İkisinin birlikte kullanımına rastlayabileceğimiz gibi çeşitli koku aileleriyle birlikte kullanımı da oldukça yaygındır. Genellikle yazın kullanımı daha keyifli olan bir koku ailesidir. Hoş ve fresh bir hava katar.
Aromatik ve Akuatik Parfüm Örnekleri
Nasomatto Black Afgano Extrait De Parfum
Versace Eros Pour Homme
Lacoste Eau De Lacoste L.12.12 Blanc
Paco Rabanne Invictus
Issey Miyake L Eau D Issey Homme
Armani Acqua Di Gio Profumo
Dior Sauvage Elixir
Aromatik kokular tek başlarına kullanıldıklarında birçok meyvenin birleşimi hissini verebilir. Ancak birçok koku ailesiyle birleşiminde oldukça değişik kokular ortaya çıkabilmektedir. Örneğin aromatik ve odunsu bir koku ailesinden elde edilen parfüm bize yalnızca aromatik bir koku vermez derinlerden gelen ağacımsı yani odunsu kokuyu da içinde barındırır. Akuatik kokular genellikle baskındır. Birlikte kullanıldıkları koku ailelerinin kokusunu bastırıp daha fazla ön plana çıkabilmektedir. Okyanus ferahlığı dediğimiz kokular akuatik koku ailesine ait kokulardır.
Fujer Kokular
Fujer koku ailesi genellikle aromatik ve oryantal kokularla birlikte kullanılırlar. Ferahlık veren kokular arasında fujer kokuları da sayabiliriz. Genellikle yaz aylarında tercih edilmekle birlikte içeriğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kelime anlamı kokusuz anlamına gelse de fujer olarak kullanılan kokular için; meşe yosunu, lavanta, kumarin, tonka fasulyesi gibi hafif ya da çok fazla koku içeriğine sahip olmayan kokulardan örnek verebiliriz.
Fujer Parfüm Örnekleri
Yves Saint Laurent Libre
Tom Ford Beau De Jour
212 VIP Black
Fujer kokular ferahlık veren koku ailesinden olduğu için aynı zamanda fresh koku ailesiyle birleşirse ortaya yaz aylarında kullanım için mükemmel bir koku çıkar.
Şipre Kokular
Şipre genellikle birçok farklı koku ailesiyle birleşmektedir. Ayrıca birçok farklı koku ailesinde rastladığımız bazı kokuların burada da kullanıldığını fark ediyoruz. Gül, meşe yosunu, zambak, yasemin ya da bergamot gibi kokulara şipre koku ailesinin içeriğinde de rastlayabiliriz. Bu kokuların belirgin ya da hafif olmasını sağlayan ise beraberinde kullanılan koku ailesidir. Genellikle çiçeksi koku ailesiyle birlikte kullanımı yaygındır. Çiçeksi ve tatlı bir kokuya sahip olduğundan yaz aylarında kullanım için uygundur.
Şipre Parfüm Örnekleri
Paco Rabanne Olympéa Legend
Paco Rabanne Pure XS For Her
Lancome Idôle
Armani Sì Intense
Derimsi Kokular
Değişik bir koku tarzına sahip bu ailenin genellikle karizmatik bir hava kattığı söylenmektedir. Hayvansı bir koku olmasına rağmen oldukça farklı tarzıyla ilgi odağı olmayı başarmıştır. Bu kokular genellikle kış kullanımı için daha uygundur. Genellikle tek başına kullanımına rastladığımız derimsi koku ailesi, odunsu kokularla da uyum halindedir.
Derimsi Parfüm Örnekleri
Tom Ford Ombre Leather
Valentino Uomo
Emporio Armani Stronger With You Leather
Tom Ford Ombre Leather Parfum
Parfümlere Ait Koku Çarkı Nedir?
Koku çarkı; bir koku uzmanı tarafından geliştirilen ve kokuların birbirleriyle olan uyumunu gösteren bir tablodur. Tablolar detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Temel kokuları baz alan, çok fazla detaya sahip olmayan, basit bir koku çarkından yola çıkarsak ana kokularımız; Çiçeksi (Floral) Kokular, Oryantal (Oriental) Kokular, Ferah (Fresh) Kokular ve Odunsu (Woody) kokulardır. Çarkın temelinde yer alan bu kokuların bir üst sırasında hangi kokuları elde edebileceğimiz bilgileri yer alır. Tam olarak çark üzerinden örneklendirme yapacak olursam şöyle açıklayabilirim; Yukarıda gördüğümüz tablodan yola çıkarak hangi kokuların hangi koku ailesiyle birlikte kullanılabileceğini anlatacağım;
Çiçeksi (Floral Notes) Notalar
Çiçeksi kokular içerisinde genellikle; gül, yasemin, şakayık, portakal çiçeği gibi kokuları barındırır.
Çiçeksi (Floral) Notalar
Yumuşak Çiçeksi (Soft Floral) Notalar
Çiçeksi Oryantal (Floral Oriental) Notalar
Çiçeksi Meyveli (Fruity) Notalar
Oryantal (Oriental Notes) Notalar
Oryantal kokuların içeriğinde genellikle; tarçın, kakule, vanilya, zencefil ve misk gibi kokuları barındırır.
Yumuşak Oryantal (Soft Oriental) Notalar
Oryantal (Oriental) Notalar
Oryantal Odunsu (Woody Oriental) Notalar
Odunsu (Woody Notes) Notalar
Odunsu kokular genellikle; sedir ağacı, reçine, yosun, ağaç kabuğu, çam kozalağı, paçuli, tarçın, vetiver ve sandal ağacı gibi uzayıp giden geniş bir koku skalasına sahiptir.
Odunsu (Woody) Notalar
Yosunlu Ağaç (Mossy Wood) Notalar
Kuru Odun (Dry Wood) Notalar
Ferah (Fresh Notes) Notalar
Ferah kokulara örnek olarak yeşil olan birçok şey diyebiliriz. Çünkü içeriğinde yeşil notalar ve yapraklar bulunmaktadır. Bergamot, salatalık, greyfurt, adaçayı ve nane kokuları en belirgin ve sıklıkla kullanılan fresh kokular arasındadır diyebiliriz.
Aromatik (Aromatic) Notalar
Narenciye (Citrus) Notalar
Okyanus (Water) Notaları
Yeşil (Green) Notalar
Herkes kendine yakışan koku ailesini az çok bilir. Buradan yola çıkarak; koku çarkında size yakışan koku ailesinin tam karşısındaki kokunun da size uyabileceği anlamına gelmektedir. Mesela çiçeksi kokular ailesi size yakışıyorsa örneğin oryantal çiçeksi kokunun çarktaki karşılığı narenciye kokularıdır. Bu demek oluyor ki bu iki kokunun karışımından oluşan koku tam da sizi anlatan bir koku olacaktır. Aynı şekilde sizi anlatan üçlü bir koku oluşturmanız da mümkündür.